Kruimelpad
- Home
- Werking warmtepomp
Werking warmtepomp
Een warmtepomp is een behoorlijke investering om een energieneutraal huis te krijgen, maar wel één die zichzelf terugverdient. Gezien de investering, willen wij u zo goed mogelijk informeren over bijvoorbeeld de werking warmtepomp, de kosten van een warmtepomp of de verschillende soorten warmtepompen. Op deze pagina leest u alles over de werking van een.
Een warmtepomp maakt voor zijn warmte gebruik van de warmte uit de aarde of van de warmte in de lucht. Dit verklaart direct waarom er verschillende soorten warmtepompen zijn. De warmte heeft een andere bron. Een warmtepomp haalt de warmte uit de bodem of uit de lucht. Omdat de basis temperatuur van de bodem of de lucht te laag is om direct te gebruiken, wordt de warmte opgewarmd naar een hogere temperatuur. Dit gebeurt in de compressor. De warmte uit de compressor wordt gebruikt om uw huis te verwarmen.
Aangezien een warmtepomp gebruik maakt van lage temperaturen om uw huis te verwarmen, werkt deze verwarming het beste met vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren. Dit geeft een comfortabele en stabiele warmte. Ook wordt onnodige lucht- en huisstof circulatie voorkomen.
Warmtebronnen van een warmtepomp
- Lucht
Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om uw huis te verwarmen en om warm tapwater te maken. Een goede lucht-water warmtepomp kan zelfs tot buitentemperaturen van – 20 graden Celsius uw huis verwarmen. Wel wordt het rendement bij lage temperaturen minder. De luchtunit van een lucht-waterwarmtepomp staat buiten, in de tuin of op een plat dak. De investeringskosten van een Luchtwarmtepomp en waterwarmtepomp zijn lager dan die voor warmtepomp, met de aarde als bron, omdat er geen grondboringen nodig zijn.
- Aarde
De aarde is een betrouwbare bron met een constante temperatuur. De aardbodem slaat de warmte van de zon op. Hierdoor heeft de aardbodem vanaf circa 10 meter diepte, een constante temperatuur van circa 10 graden. De aardwarmte wordt ook wel geothermische energie genoemd.
- Hybride: Als u uw warmtepomp koppelt aan uw bestaande verwarmingsketel dan kunt u uw ketel gebruiken voor de warmwatervoorziening. Wij noemen dit een hybride warmtepomp.
De aardbodem kan niet zomaar als bron worden gebruikt. Er moet eerst een gesloten bronsysteem worden aangelegd. Om dit te realiseren worden één of meerdere boringen gedaan, tot een diepte van circa 70 meter. Bij een gesloten bron worden buizen aangebracht in de grond, deze buizen zijn warmtewisselaars. Hoe groter de warmtebehoefte, des te groter de warmtepomp en des te meer boringen er nodig zijn.
Werking warmtepomp
Wat is de werking van een warmtepomp in uw woning? Eigenlijk is de werking van een warmtepomp het beste te vergelijken met een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt de kou uit de buitenlucht en gebruikt die om de temperatuur in de koelkast omlaag te brengen. De overgebleven warmte wordt afgegeven aan de omgeving. Een warmtepomp werkt net andersom. Er wordt warmte ontrokken uit de lucht of uit de aarde, dit is afhankelijk van de bron. Deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van uw huis en het verwarmen van uw water.
Hoe werkt een warmtepomp in uw woning?
Waar de warmtepomp staat hangt af van het soort warmtepomp. Een lucht-warmtepomp staat altijd buiten, om de warmte uit de lucht te kunnen halen. Een aardwarmtepomp kan ook buiten staan, dit is vooral handig wanneer u binnen te weinig ruimte heeft. De meeste aardwarmtepomp zijn echter niet groter dan een koelkast, dus hij zou eventueel ook in een trapkast passen.
De warmtepomp wordt aangesloten op uw afgiftesysteem, dus aan uw vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren. Daarnaast maakt de warmtepomp ook warm water. Dit wordt opgeslagen in een boiler.
Warmtepompinstallateur
Een warmtepomp is altijd maatwerk zowel bij renovatie als bij nieuwbouw. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen, uw situatie en uw woning maakt Geo-Energie een offerte. Hierbij wordt rekening gehouden met de mate van isolatie van uw huis, uw gezinssituatie en andere wensen. Geo-Energie is specialist in het installeren van uw waterpomp, de installateur warmtepompen!
Heeft u interesse of wilt u meer informatie over de werking warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.
“De service is echt fantastisch. Van begin tot het eind zijn wij compleet ontzorgd.”
Gerard de Jong
- Gespecialiseerd in bodemwarmtepompen
- Merkonafhankelijk
- Compleet ontzorgen
- Meer dan 20 jaar ervaring
- Betrouwbare partners: Vaillant, Stiebel Eltron, NIBE en M-Tech