Welke soorten warmtepompen zijn er?

De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit lucht of bodem omzet naar warmte. Hiervoor verbruikt de warmtepomp elektriciteit. Gelukkig is de hoeveelheid warmte-energie die wordt opgewekt veel meer dan de energie uit het stopcontact; namelijk ca. 3,5x voor luchtwarmtepompen en ca. 5x voor aardwarmtepompen. 

De warmtepomp heeft een laag geluidniveau omdat alle onderdelen in een kast zijn ondergebracht. 

Warmtepompen van Geo-Energie zijn van gerenommeerde Europese merken en in staat om langer dan 15 jaar onderhoud- en storingsarm te werken.

De belangrijkste soorten warmtepompen voor particulier gebruik zijn de luchtwarmtepomp en de aardwarmtepomp. Wanneer de warmtepomp wordt gecombineerd met een gasketel, noemt men dit een hybride warmtepomp.

Wat is een luchtwarmtepomp?

Een luchtwarmtepomp onttrekt de warmte aan de buitenlucht.  Dit betekent dat bij  lage buitentemperatuur de warmtepomp hard moet werken om voldoende warmte op te kunnen wekken; een luchtwarmtepomp is op koude dagen minder efficiënt. 

De luchtwarmtepomp wordt altijd voor een deel buiten en voor een deel binnen opgesteld, op een stabiele ondergrond. De opstelling buiten bij voorkeur te maken op een zuid of zuidwest oriëntatie (warmste plek). 

De luchtwarmtepompen zijn geluidarm ontworpen maar maken desondanks een hoorbaar geluid. Dit geluid wordt voornamelijk bepaald doordat tijdens bedrijf de omgevingslucht door de warmtepomp wordt gezogen om de warmte of koude aan de omgevingslucht te kunnen onttrekken. Ondanks de beperkte geluidsproductie is het verstandig om hiermee rekening te houden bij de keuze van de opstelplaats. Geo-Energie houdt bij haar merkkeuze voor een lucht warmtepomp rekening met het geluidsniveau.

Wat is een aardwarmtepomp?

Met dit type systeem maak je gebruik van de warmte die in de aardbodem aanwezig is. Hierbij worden ondergrondse sondes aangebracht, waarin water stroomt die de aardwarmte absorbeert. Deze warmte wordt vervolgens door de warmtepomp gebruikt om de woning en het sanitaire water te verwarmen.  

Met een aardwarmtepomp kun je de woning op een zeer energiezuinige manier verwarmen. Bij de aardwarmtepompen van Geo-Energie gaat het om een gesloten bodemsysteem. Afhankelijk van de benodigde capaciteit worden er 1 of meer boringen gedaan tot circa 100 meter diepte.

Een bijkomend voordeel van een aardwarmtepomp is dat in de zomer het huis vrijwel zonder extra stroomverbruik kan worden gekoeld. Nieuwbouw huizen zijn zeer goed geïsoleerd waardoor huizen de warmte extra goed vasthouden. Dit is in het stookseizoen natuurlijk erg prettig maar in de zomer is de mogelijkheid om te kunnen koelen  extra belangrijk. Goed geïsoleerde huizen raken hun warmte steeds slechter kwijt maar met een bodemgekoppelde warmtepomp is dit, met weinig energie. (passief koelen)

Belangrijkste verschillen tussen de aardwarmtepomp en de luchtwarmtepomp:

 • De investeringskosten van een luchtwarmtepomp zijn lager dan bij een aardwarmtepomp; het verschil zijn de kosten van de aanleg van een bodembron.
 • De aardwarmtepomp heeft een lager energieverbruik gerekend over het hele jaar dan de luchtwarmtepomp, omdat de lucht-warmtepomp op koude dagen harder moet werken om uw woning comfortabel te verwarmen.
 • Koelen met behulp van de aardwarmtepomp is veel efficiënter dan het koelen met de luchtwarmtepomp, omdat de compressor van de aardwarmtepomp bij koelen uit kan blijven (“passief koelen”).
 • De bodembron gaat generaties lang mee, de aardwarmtepomp slijt minder snel, zodat de kosten van de aardwarmtepomp over een groter aantal jaren verdeeld kunnen worden.
 • De aardwarmtepomp staat binnen; de luchtwarmtepomp wordt altijd buiten opgesteld op een stabiele ondergrond. De opstelling bij voorkeur te maken op een zuid of zuidwest oriëntatie (warmste plek). 
 • De luchtwarmtepompen zijn geluidsarm ontworpen, maar maken desondanks wel een hoorbaar geluid. Dit geluid wordt voornamelijk bepaald doordat tijdens bedrijf de omgevingslucht door de warmtepomp wordt gezogen om de warmte of koude aan de omgevingslucht te kunnen onttrekken. Ondanks de beperkte geluidsproductie tijdens bedrijf moet hiermee wel rekening worden gehouden bij de keuze van de opstelplaats. Ook kan de uitgeblazen lucht uit het toestel tijdens verwarmingsbedrijf onder het vriespunt komen, en rijp en ijsvorming in de nabije omgeving van de warmtepomp veroorzaken.
 • Samengevat: in vergelijking met een luchtwarmtepomp, is een aardwarmtepomp duurder in aanschaf, maar heeft lagere jaarlijkse lasten door lagere energiekosten, een langere levensduur en de blijvende waarde die een bodembron aan de woning toevoegt. Het gesloten bodem energiesysteem gaat meerdere generaties mee, levert al dei tijd 75% a 80% van de benodigde energie en is daardoor een duidelijke meerwaarde voor uw woning.

Hybride Toepassing van een Warmtepomp

Als een Warmtepomp Hybride wordt toegepast dan wordt deze gekoppeld aan een (bestaande) CV-ketel.

De CV-ketel kan dan worden ingezet om warmwater te maken en om bij te springen als het buiten erg koud is en het afgifte systeem niet (helemaal) geschikt is voor laag temperatuurverwarming. 

Bij nieuwbouw is deze toepassing niet relevant omdat er normaal gesproken dan geen sprake is van een cv-ketel als gekozen wordt voor verwarming met een Warmtepomp.

 

 

 

“De service is echt fantastisch. Van begin tot het eind zijn wij compleet ontzorgd.”

Gerard de Jong

Lees meer referenties

Waarom een warmtepomp bij GEO-Energie?
 • Alle soorten pompen
 • Merkonafhankelijk
 • Compleet ontzorgen
 • Meer dan 20 jaar ervaring
 • Betrouwbare partners Vaillant, PicoEnergy en NIBE

Bekijk wie u voor gingen