Hoe werkt een aard warmtepomp?

Hoe een aard-warmtepomp werkt in 6 stappen

Werking aardwarmtepomp

1: Sonde: Het systeem neemt energie op uit de aarde, aardwarmte. De boring voor de sonde is ongeveer 70 m. diep, en het gaat om een gesloten systeem. De vloeistof in de sonde komt niet in contact met de grond of het grondwater.

2: De opgenomen energie wordt via de vloeistof in de gesloten sonde naar de warmtepomp geleid.

3: Warmtepomp: In de warmtepomp wordt de relatief lage temperatuur van de vloeistof verder verhoogd naar een  temperatuur van ongeveer 45 graden.

4: Vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren: Deze verwarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het afgifte systeem, bijvoorbeeld de vloerverwarming.

5: Douche: Naast verwarmen van het huis zorgt de warmtepomp ook voor het warme water om te douchen .

6: De vloeistof in het gesloten systeem koelt af en stroomt vervolgens opnieuw naar de aarde om nieuwe energie op te nemen. Omdat de aarde op circa 70 meter diepte een constante temperatuur heeft kan dit proces oneindig doorgaan. In de zomer kan de relatief lage temperatuur van de aarde (circa 10 graden) worden gebruikt om uw huis passief te koelen.

Aard-warmtepomp

Verschil aard-warmtepomp en lucht-waterwarmtepomp

Een bodemgekoppelde of aard-warmtepomp haalt zijn warmte, zoals de naam al aangeeft, uit de aarde. De aarde heeft, door opwarming door de zon, op 50 meter diepte een constante aard-warmte van ongeveer 9 graden.

Eigenlijk werkt de Lucht-Water warmtepomp op een vergelijkbare manier, maar deze haalt de warmte uit de lucht in plaats van uit de aarde. De temperatuur van de buitenlucht is, anders dan de aardwarmte, niet constant. Ook met een Lucht-Water warmtepomp kunt u uw huis verwarmen en van warm tapwater voorzien. Zelfs bij zeer lage buitentemperaturen (min 20) kan de Lucht-water warmtepomp uw huis verwarmen. Bij deze lage temperaturen bespaart u met de Lucht-Water warmtepomp wel minder energie dan met aardwarmte.

Waar staat een aard-warmtepomp?

Een aardwarmtepomp kan zowel binnen staan als buiten en neemt niet veel plaats in. Een lucht-water warmtepomp staat altijd buiten.

Aardwarmtepomp voordelen

  • Zeer geschikt bij nieuwbouw en verbouw woning.
  • 100% verwarming met warmtepomp. Geen gas meer nodig.
  • Zowel voor verwarming woning als warm tapwater.
  • Ook geschikt voor koeling in de zomer.

Wilt u meer weten over de aardwarmtepomp of over geothermische energie? Neem dan gerust contact met ons op.

“De service is echt fantastisch. Van begin tot het eind zijn wij compleet ontzorgd.”

Gerard de Jong

Lees meer referenties

Waarom een warmtepomp bij GEO-Energie?

Bekijk wie u voor gingen